SOBRE GRUP EXCURSIONISTA DE MALLORCA

Història

Sobre nosaltres

Grup Excursionista
de Mallorca

Som una entitat dedicada a la pràctica i a la potenciació de les diferents especialitats esportives i ambientals que tenen com a marc d’actuació la muntanya.

El Grup Excursionista de Mallorca (GEM), és una entitat dedicada a la pràctica i a la potenciació de les diferents especialitats esportives i ambientals que tenen com a marc d’actuació la muntanya. A més de la promoció de l’excursionisme com a activitat esportiva, procura la difusió dels valors naturals i culturals de la serra de Tramuntana i de molts altres indrets de l’Illa. El medi natural és patrimoni de tots, d’ell depèn la nostra qualitat de vida. Coneixent-lo aprenem a estimar-lo i conservar-lo.

Creat l’any 1973 a Palma, i estructurat en les categories d’infantils, juvenils i sèniors, compren les àrees d’excursionisme, d’escalada, de torrents o barranquisme i viatges.

El GEM constitueix un punt de referència inqüestionable per a tots els que desitjam un excursionisme associat i una pràctica esportiva regulada amb les garanties que ofereixen les Federacions Balears de Muntanyisme i Escalada i d’Espeleologia, a les quals el GEM es troba integrat.

El GEM ofereix una constant vivència de la muntanya, amb múltiples activitats organitzades amb la finalitat de gaudir del seu encant, de protegir el marc natural i d’adquirir uns bons nivells tècnics i culturals.

Per això, la pedagogia sobre temes muntanyencs en forma de cursets i de jornades d’estudi, així com el suport documental a partir de una biblioteca especialitzada, de l’intercanvi de publicacions i de material cartogràfic, és un plantejament prioritari de la nostra activitat.

Publicà la revista Penyal en dues etapes: la primera, entre els anys 1977-79 on s’editaren els set primers números, i una segona etapa, entre els anys 1988-89, on se n’editaren quatre números més, del 8 a l´11. Més recentment publicà un “Anuari” (2000 – 2007). Aquestes publicacions recullen les activitats realitzades pels seus membres. A més, ha coeditat la col·lecció de llibres ‘Quaderns de muntanya’.

En el GEM hi té cabuda tothom. Volem que els nostres socis s’hi sentin a gust, participant en les nostres activitats i, si ho desitgen, col·laborant en la preparació i realització d’aquestes.

Al GEM hi trobaràs un ampli i acollidor local i el suport tècnic i documental d’una biblioteca especialitzada. A més, la nostra entitat t’assegura una activitat esportiva segura, sostenible i enriquidora.

El Grup Excursionista de Mallorca ha estat guardonat amb el Premi Francesc de Borja Moll 2002 de l’Obra Cultural Balear.

Serra de Tramuntana

Aigua

Aire

Boscs

Camins

Fonts

Mar

Muntanyes

Neu

Penya-segats

Penyals

Pobles

Torrents

Relació de presidents històrics

Jesús Jurado

(1973-1975)

Pilar Gómez Bonet

(1976-1978)

Aníbal Alonso

(1979)

Benigne Palos Vadell

(1980-1984)

Joan Gómez Abril

(1985-1988)

Antoni Pons Mascaró

(1989-1991)

Antoni Nebot Soler

(1992-1999)

Tomeu Porcel Pons

(2022-)

Joan Carles Palos Nadal

(2000-2009)

Junta Provisional

(2010-2011)

Carlos Kellner Fornés

(2012-2014)

Carme Vidal

(2015 -2018)

Jordi A. Soler Vallespir

(2018-2022)

Equip – Junta Directiva i col·laboradors

Tomeu Porcel Pons

Tomeu Porcel Pons

President i Responsable d’activitats Matinals

Som soci del GEM i federat des de principi de l’any 1975. Me consider un muntanyer en el sentit “simbòlic i emocional” dels que començàrem a trescar per la muntanya ara fa més de 40 anys.
Som amic dels meus amics i de totes les meves aficions l’excursionisme és la que m’ha regalat més amistats i moments d’alegria. A la muntanya i més concretament al GEM he trobat moltes de les meves amistats. Per mi, més important que on vaig és amb qui vaig.
Me consider una persona responsable, confiable, compromesa i amb sentit d’humor. La meva actitud és d’Agraïment, d’Altruisme, i d’Autenticitat (AAA).

Joan Sintes

Joan Sintes Janer

Vicepresident i responsable d’activitats de Dies Feiners

Membre del GEM als anys 1975 a 1982, en aquests anys vaig fer de monitor de la Secció d’Infantils, també al Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca i al GOB.
Vaig assistir a molts cursets relacionats amb l’esplai i pedagogia infantil, recursos i dinamisme.
Col·laboració amb activitats relacionades amb els clubs, viatges al Alps, Pirineus i sobre tot a Mallorca. Per la meva professió i interès pels mapes he aprofundit en les noves tecnologies, apps, gps, i som membre participatiu a Wikiloc.
A l’any 2009 vaig iniciar-me al Nòrdic Walking i vaig formar el grup d’Amics de Nòrdic Walking.
La temporada 2018 em torn a incorporar al GEM i em faig responsable, conjuntament amb Pep Sellés, de la Secció Dies Feiners.

Xisca Palou

Xisca Palou Martí

Secretària i responsable d’activitats de Trekking

Som sòcia des de fa 5 o 6 anys del GEM, i secretària des de novembre del 2018. Actualment també som responsable de la secció de Trekking. M’agrada la natura, la muntanya i som una entusiasta de trescar i descobrir noves rutes. M’agrada participar i dedicar el meu temps al GEM.

Lee Davies

Tresorer

Tot i que estic en aquesta preciosa illa des del 75, va ser el 2005 quan em vaig fer sòcia del GEM per primera vegada i vaig poder conèixer Tramuntana i els seus encants. Gràcies al GEM i els seus membres vaig poder explorar altres països i gaudir de la meva passió per la natura. Ara m’han brindat l’oportunitat d’aportar el meu granet de sorra al tema de la comptabilitat i estic encantada de formar part d’aquesta extraordinària família.

Jordi Soler

Jordi Soler

Vocal i responsable d’activitats Familiars

Jordi Soler Vallespir, nascut a Palma, l’any 1980. Soci del GEM des del 2013, poc després de tornar a viure a Mallorca, amb la intenció de conèixer i trescar per la Serra. Vaig trobar-hi un grup fantàstic i molt ben avingut. També he pogut conèixer els Pirineus en algunes de les etapes de la Transpirinenca. Vaig agafar encantat el relleu de l’anterior Junta; intentant donar continuïtat a la seva gran tasca realitzada els últims anys. El principal valor del club són la qualitat humana dels seus socis i l’ambient tan bo de companyonia que hi ha a les diferents sortides de cada una de les seccions.

Joan Mulet

Joan Mulet

Vocal suplent i responsable d’activitats de viatges i esdeveniments

Soci del GEM des de l’any 2010. Compromès amb l’excursionisme com activitat segura i respectuosa amb el medi ambient, amb els valors naturals i culturals de l’Illa de Mallorca i amb el companyonia i participació dels socis. Orgullós de pertànyer a aquest club.

Pep Roig

Pep Roig

Responsable d’activitats Infantils i Juvenils

La meva relació amb els Infantils i Juvenils del GEM es remunta a l’any 2007. Vaig començar a participar-hi com a infantil quan Alfonso Navarro exercia de monitor. Aquestes sortides les record com una evasió amb un grup on els joves inquiets ens organitzàvem, ens cuidàvem i actuàvem sense cap temor. Mes tard, amb en Joan Vicenç Pol com a responsable, vaig anar fent el pas de participant a monitor. Ara ens encarregam plegats de les sortides mensuals i des de fa quatre anys jo organitz sortides fora de Mallorca. Gaudim d’un grup de joves molt motivat i cohesionat dins un ambient de complicitat. Això fa possibles les experiències enriquidores que els construiran i recordaran sempre. Formar part d’aquesta intensitat i potenciar-la al mateix temps que els donam una formació tècnica i sensible de la muntanya és el que em mou a seguir-hi dedicant el meu esforç, així com en el seu moment feren amb mi.

Pep Roig

Auba Capó i José Simó

Responsable d’activitats de Trekking Avançat

Socis del GEM desde 2016. La muntanya és per a nosaltres la forma de disfrutar i compartir la vida, és allà on hi dediquem gran part del nostre temps lliure: ja sigui a fer una passejada, com una exposada cresta, un torrent o l’escalada. 
A través del GEM hem ampliat els nostres límits, habilitats i capacitats tècniques a la muntanya. Això ens ha permés visitar i disfrutar d’ambients que fa uns anys ni ens haguéssim imaginat. Hem conegut indrets de l’illa amagats i fins a les hores completament desconeguts per nosaltres. I el que més valor ens ha aportat, són les amistats que hem guanyat compartint aquestes activitats.
Sebastià Perelló

Sebastià Perelló

Responsable d’activitats de Torrents

Apassionat dels esports des de la infància, fa uns anys vaig descobrir el barranquisme i l’impressionant, increïble, sorprenent, espectacular i fantàstic món que amaga, així que des de llavors vaig decidir formar-me per gaudir amb totes les garanties de seguretat d’aquest fascinant esport de risc.

Tomeu Porcel Pons

Pep Sellés

Responsable d’activitats de Dies Feiners

Palma, 1956. Metge i òptic. Casat. Dos fills. L’excursionisme encarna uns valors en què crec: natura, patrimoni cultural i històric, tolerància, aprendre dels altres i, sobretot, mantenir la salut.

Guillem Daviu

Guillem Daviu

Responsable d’activitats de Cultura

Vaig néixer fa molt de temps el segle passat. Sempre m’ha agradat la natura, la cultura i el senderisme.
He viscut 7 anys a Lluc i 2 a Sant Honorat de la muntanya de Randa. O sigui molta muntanya. També m’agrada la mar per gaudir i com part indissociable d’una única natura que està en perill i hem de preservar.
He fet estudis d’història, de pedagogia i de llengües (català, anglès i alemany ) i m’he guanyat la vida de professor i ara de jubilat faig un voluntariat a una escola d’adults. Som soci del GEM des de mitjans anys 1980.

Lluisa Mateu

Lluïsa Mateu

Responsable d’activitats de Marxa Nórdica

Sòcia del GEM des de fa un parell d’anys. El meu agraïment per donar-me l’oportunitat de fer Nòrdic Walking com a instructora federada per INWA, m’apassiona poder transmetre tots els beneficis. Amb el GEM podem interactuar amb la natura ja que la ment no és altra cosa que muntanyes, rius, terra, sol, lluna i estrelles……

Margarita Palmer

Margarita Palmer

Responsable xarxes socials, premsa i imatge

Sòcia del GEM des de l’any 2019, sempre m’ha agradat trescar per la Serra de Tramuntana i descobrir nous racons. La muntanya és el meu lloc per desconnectar, reconnectar i m’aporta llibertat. Sóc aficionada a la fotografia i a les xarxes socials on he pogut compartir experiències amb altres muntanyencs que m’han animat a superar-me dia a dia. Col.laborar en aquesta tasca és la meva petita contribució al club en el qual m’he sentit molt ben acollida des del primer dia.

Tomeu Porcel Pons

Tomeu Porcel Pons

Xisca Palou

Xisca Palou Martí

Joan Sintes

Joan Sintes Janer

Lee Davies

Jordi Soler

Jordi Soler Vallespir

Joan Mulet

Joan Mulet

Auba Capó i José Simó

Pep Roig

Pep Roig

Pep Roig

Sebastià Perelló

Pep Sellès

Pep Sellés

Guillem Daviu

Guillem Daviu

Lluisa Mateu

Lluïsa Mateu

Guillem Daviu

Margarita Palmer

Activitats, aquestes son les activitats que fem desde GEM.

Activitats Cultura

Cultura

L’excursionisme com a activitat lligada als aspectes històrics, patrimonials, geològics, etnològics, botànics i toponímics està present en les diferents sortides que organitza aquesta secció, que proposa rutes que harmonitzen l’interès d’una marxa amb un altre de caire cultural. Per a grups nombrosos de persones no tan avesades a rutes dures i difícils. Encara que les rutes són de dificultat mitjana / baixa, excepcionalment hi pot haver alguna sortida d’alta dificultat. El trasllat és amb autocar.

Activitats Dies feiners

Dies feiners

Excursions que es realitzen un dia entre setmana, feiner per als qui fan feina i lliure per als jubilats o desenfeinats. Es volen trobar rutes originals, fora dels itineraris més clàssics, descobrint nous tiranys, vells camins de carro o de bístia ja oblidats i amb prou feines trescats, paisatges inesperats de la nostra geografia, però, també camins bons de fer, rutes per gaudir de l’entorn.

Activitats Familia

Familiars

La Secció de Familiars és un nou projecte que s’incorporarà l’any 2022 amb la pretensió de donar cobertura a una demanda cada cop més present, Hi podran participar pares amb els seus fills, qualsevol edat, i fins i tot padrins, concos,… Aquesta Secció vol fer arribar l’esperit muntanyenc a l’àmbit familiar, rutes d’encant adaptades al nivell familiar que inclou activitats i coneixements de la cultura muntanyenca.

Activitats infantil

Infantils / Juvenils

El GEM ofereix la possibilitat d’introduir en l’excursionisme els més petits. Així, hi ha un grup de monitors disposats a fer gaudir  petits i joves dels encants que amaguen les nostres muntanyes. Cada mes organitzen una acampada de cap de setmana.

Activitats Marxa Nórdica

Marxa nòrdica

La Secció de Marxa Nòrdica, recentment incorporada al GEM, ofereix una manera senzilla, natural i eficaç de millorar la pròpia condició física i tonificar la musculatura, independentment de l’edat, el gènere i la preparació física del practicant. Si s’utilitza adequadament la tècnica proposada, amb l’ús correcte dels bastons, la feina física recau sobre la major part de la musculatura corporal, sense carregar de manera excessiva les articulacions, amb tots els beneficis que representa per a completar un bon entrenament. El trasllat és amb vehicles particulars.

Activitats Matinals

Matinals

 Aquesta Secció pretén que les sortides acabin devers migdia, oferint la possibilitat de finalitzar-les o de compartir el dinar a algun indret agradable o qualque vegada a un restaurant. 
Habitualment són sortides circulars, compartim els cotxes particulars, la qual cosa ens permet més independència i flexibilitat.
Les sortides matinals tenen un format totalment versàtil; algunes són passejades matutines per acabar fent una torrada, altres són excursions que poden ser més exigents, com també de caràcter més cultural, de recerca, d’explorar coves o algun indret poc conegut, o poden introduir alguna dificultat.
Cal, abans d’apuntar-se, comprovar a la circular el sistema MIDE, on figura la dificultat tècnica. Així i tot, en cas de dubte consultau amb Secretaria o el responsable de la Secció.
Les Matinals són excursions idònies per conèixer gent i passar-ho bé, on una experiència agradable, conviden a interactuar i crear amistats noves.
Activitats No Frissam

No frissam

Excursions o travesses de tot un dia, semblants a les de Trekking, però de dificultat més baixa i a un ritme més tranquil. Igualment es tracta de trobar rutes originals descobrint paisatges inèdits de la nostra geografia. Per a grups nombrosos, el trasllat és amb autocar.

Activitats Nocturnes

Nocturnes

Aquesta Secció aprofita la llum i el sol d’horabaixa per gaudir de la fresca de l’estiu, recorre camins que condueixen a la fresca, a la mar, a una font; com acabam (?), una nedada, compartir un sopar, contemplar la posta de sol, la sorpresa d’una història, un acudit, una amistat.

Les sortides es fan al final de la primavera i a l’estiu, quan el dia és més llarg.

Activitats Torrents

Torrents

Aquesta Secció proposa el recorregut, davallada i coneixement dels torrents esportius més destacats de la nostra Serra des d’un punt de vista instructiu, facilitant-ne l’accés a persones que potser mai s’aventurarien pel seu compte en un itinerari d’aquestes característiques. Per això, s’organitzen periòdicament cursets d’iniciació i continuació que serveixen per introduir-se en el món de la verticalitat i conèixer nous indrets que ens amaga la nostra estimada illa de Mallorca. Per a grups reduïts, el trasllat és amb vehicles particulars.

Trekking Avançat

Trekking

Excursions o travesses de tot un dia intentant trobar rutes originals, fora dels itineraris més clàssics, descobrint als nostres socis i amics nous tiranys, vells camins de carro o de bístia ja oblidats i amb prou feines trescats, paisatges inesperats de la nostra geografia. Per això, es procura establir un calendari de rutes poc conegudes (amb poques excepcions) que sovint discorren per llocs sense camí o que pugen als cims “de sempre” per nous i originals itineraris. Estan dirigides a grups nombrosos de persones avesades a rutes de dificultat mitjana / alta i el trasllat és amb autocar.

Trekking Avançat

Trekking avançat

Són itineraris recomanats només per a muntanyencs amb gran experiència, ja que sovint van fora de camí, amb grans desnivells, horaris durs i considerable dificultat tècnica. És habitual l’ús de cordes per a seguretat o per a rapelar. Per a grups reduïts de persones i el trasllat és amb vehicles particulars.

Activitats Torrents

Viatges GEM

Secció que organitza diversos viatges durant l’any en curs. Presenta els programes detallats i amb la suficient antelació per poder inscriure’s.

Travessa Serra de Tramuntana

El GEM i la Secció de Muntanya del Club Pollença organitzen cada any durant un dels ponts del mes de desembre aquesta activitat, que també compta amb la col·laboració de la Federació Balear de Muntanyisme i la Caixa de Pollença Colonya. Els participants que hi assisteixin hauran de travessar tota la Serra en tres llargues i dures etapes que els portaran d’Andratx fins a Pollença, per més de cent quilòmetres de camins, tiranys i passos.

Sant Bernat de Menthon

El dia 15 de juny és la festivitat de sant Bernat de Menthon, patró dels muntanyencs. Per aquest motiu, el diumenge més proper a aquesta data es commemora la festa en honor d’aquest Sant. Per a aquesta celebració se cerca cada any un indret diferent, poc conegut i escassament transitat, on es reuneixen els muntanyencs de matinada per contemplar la sortida del sol i celebrar els actes religiosos i festius d’aquesta jornada dedicada al nostre patró. Durant molts d’anys aquesta diada va esser organitzada pel GEM. Actualment l’organitza “l’Arreplegada de Grups Excursionistes de Mallorca”.

Contacte

Carrer dels Horts, 1 baixos. 07003 Palma
Illes Balears

Horari

Dilluns, dimecres i divendres de 18.00 h a 20.00 h. Agost tancat

Grup Excursionista de Mallorca (GEM), és una entitat dedicada a la pràctica i a la potenciació de les diferents especialitats esportives i ambientals que tenen com a marc d'actuació la muntanya.