logo_gem_01

GRUP EXCURSIONISTA DE MALLORCA (GEM)

 

El Grup Excursionista de Mallorca (GEM), és una entitat dedicada a la pràctica i a la potenciació de les diferents especialitats esportives i ambientals que tenen com a marc d’actuació la muntanya. A més de la promoció de l’excursionisme com a activitat esportiva, procura la difusió dels valors naturals i culturals de la Serra de Tramuntana i de molts altres indrets de l’Illa. El medi natural és patrimoni de tots, d’ell depèn la nostra qualitat de vida. Coneixent-lo aprenem a estimar-lo i conservar-lo.

Creat l’any 1973 a Palma, i estructurat en les categories d’infantils, juvenils i sèniors, compren les àrees d’excursionisme, d’escalada, de torrents o barranquisme i viatges.

El GEM constitueix un punt de referència inqüestionable per a tots els que desitjam un excursionisme associat i una pràctica esportiva regulada amb les garanties que ofereixen les Federacions Balears de Muntanyisme i Escalada i d’Espeleologia, a les quals el GEM s’hi troba integrat.

El GEM ofereix una constant vivència de la muntanya, amb múltiples activitats organitzades amb la finalitat de gaudir del seu encant, de protegir el marc natural i d’adquirir uns bons nivells tècnics i culturals. Per això, la pedagogia sobre temes muntanyencs en forma de cursets i de jornades d’estudi, així com el suport documental a partir de una biblioteca especialitzada, de l’intercanvi de publicacions i de material cartogràfic, és un plantejament prioritari de la nostra activitat.

Publicà la revista “Penyal” en dues etapes: la primera, entre els anys 1977-79 on s´editaren els set primers números, i una  segona etapa, entre els anys 1988-89, on s´editaren quatre números més, del 8 a l´11. Més recentment publicà un “Anuari” (2000 – 2007). Aquestes publicacions recullen les activitats realitzades pels seus membres. A més, ha coeditat la col·lecció de llibres ‘Quaderns de muntanya’.

En el GEM hi té cabuda tothom. Volem que els nostres socis s’hi sentin a gust, participant de les nostres activitats i, si ho desitgen, col·laborant en la preparació i realització d’aquestes.

Al GEM hi trobaràs un ampli i acollidor local i el suport tècnic i documental d’una biblioteca especialitzada. A més, la nostra entitat t’assegura una activitat esportiva segura, sostenible i enriquidora.

El Grup Excursionista de Mallorca ha estat guardonat amb el Premi Francesc de Borja Moll 2002 de l’Obra Cultural Balear.

Té la seu al carrer dels Horts, Nº 1 de Palma, i n’han estat presidents:

 • Jesús Jurado (1973-1975)
 • Pilar Gómez Bonet (1976-1978)
 • Aníbal Alonso (1979)
 • Benigne Palos Vadell (1980-1984)
 • Joan Gómez Abril (1985-1988)
 • Antoni Pons Mascaró (1989-1991)
 • Antoni Nebot Soler (1992-1999)
 • Joan Carles Palos Nadal (2000-2009)
 • Junta provisional (2010-2011)
 • Carlos Kellner Fornés (2012-2014)
 • Carme Vidal (2015-2018)
 • Jordi A. Soler Vallespir (2018- …)

Les nostres seccions

Trekking

Excursions o travesses de tot un dia intentant de trobar rutes originals, fora dels itineraris més clàssics, descobrint als nostres socis i amics nous tiranys, vells camins de carro o de bístia ja oblidats i amb prou feines trescats, paisatges inesperats de la nostra geografia. Per això es procura establir un calendari de rutes poc conegudes (amb poques excepcions) que sovint discorren per llocs sense camí o que pugen als cims “de sempre” per nous i originals itineraris. Estan dirigides a grups nombrosos de persones avesades a rutes de dificultat mitjana / alta (3/4) i el trasllat és amb autocar. La Vocal d’aquesta secció és Elionor Serra i s’encarrega de dur la secció la nostra sòcia Encarna Palazón.

 

Cultura

L’excursionisme com a activitat lligada als aspectes històrics, patrimonials, geològics, etnològics, botànics i toponímics està present en les diferents sortides que organitza aquesta secció, que proposa rutes que harmonitzen l’interès de una marxa amb un altre de caire cultural. Per a grups nombrosos de persones no tan avesades a rutes dures i difícils, el trasllat és amb autocar. Les rutes són de dificultat mitjana / baixa (3 / 2), encara que excepcionalment es pot arribar a difícil (4). El vocal d’aquesta secció és Miquel Cirer.

 

Trekking Avançat

Itineraris recomanats només per a muntanyencs amb gran experiència, ja que sovint van fora de camí, amb horaris durs i considerable dificultat tècnica (5 / 6). És normal l’ús de cordes per a seguretat o per a rapelar. Per a grups reduïts de persones, el trasllat és en cotxes particulars. La vocal d’aquesta secció és Elionor Serra.

 

Matinals

Són eixides per a tots aquells que pel motiu que sigui (compromisos familiars, altres compromisos o altres curolles) volen esser a casa a hora de dinar.

Vius emperò! Aquestes sortides no s’han de confondre amb passejades matutines curtes i senzilles, es tracta de les mateixes travesses de trekking, només que adaptades a un horari diferent. I, a més, el nou horari, pot fer que el ritme de l’excursió hagi d’esser més ràpid.. El trasllat és amb cotxes particulars. El nostre soci Tomeu Porcel s´ha animat a dur les excursions d´aquesta secció.

Torrents

Aquesta secció proposa el recorregut, davallada i coneixement dels torrents esportius més destacats de la nostra Serra des d’un punt de vista instructiu, facilitant-ne l’accés a persones que potser mai s’aventurarien pel seu compte en un itinerari d’aquestes característiques. Per això, s’organitzen periòdicament cursets d’iniciació i continuació que serveixen per a introduir-se en el mon de la verticalitat i conèixer nous indrets que ens amaga la nostra estimada illa de Mallorca. Per a grups reduïts, el trasllat és en cotxes particulars. El vocal d’aquesta secció és Sebastià Perelló.

 

Infantils

El GEM ofereix la possibilitat d’introduir en l’excursionisme als més petits. Així, hi ha un grup de monitors disposats a fer gaudir a petits i joves, de entre 8 i 14 anys, dels encants que s’amaguen a les nostres muntanyes.
Cada mes organitzam una acampada de cap de setmana. Partim el dissabte horabaixa, i tornam el diumenge horabaixa.
L’equip de monitors està format per Joan Morey i Joan Vicenç.
Telèfon de contacte: 607 946 010 (Joan Vicenç).

No Frissam

La darrera secció implantada a la nostra entitat, la qual està dedicada a realitzar excursions a un nivell i un ritme més còmodes. Coordina la secció el nostre soci Joan Mulet Vallori.

 

Nocturnes

Oferim encara més diversitat pels amants de la natura i excursionisme. Amb l´arribada del bon temps i els dies llargs cream aquesta nova secció i altra manera de gaudir de la muntanya.

En Tomeu Porcel ens proposa excursions nocturnes. La finalitat es sortir els divendres horabaixa, sopar a la posta de sol i la tornada a les fosques amb els frontals o llum de la lluna.

 

Passes i pobles.

Al GEM no aturam de donar voltes al magí per poder oferir noves activitats i així conèixer millor la nostra terra.

Enguany hem decidit anar a descobrir les nostres viles. Ens interessa la història, les llegendes, la gastronomia…, de manera que després d’una engrescadora i vigoritzant passejada posarem peus davall taula i bufarem cullera.

La responsable d’aquesta nova secció és na Carme Vidal.

Altres activitats

Viatges

Secció que organitza diversos viatges durant l’any en curs. Presenta els programes detallats i amb la suficient antelació per poder inscriure’s.

 

Sant Bernat de Menthon

Cada any, quan la calor comença a pitjar de valent a les nostres contrades, els excursionistes celebram, als voltants del 15 de juny, la festivitat del nostre patró, Sant Bernat de Menthon. Aquí a Mallorca ho feim tradicionalment de una manera a la vegada entranyable i festosa: pujam a les fosques a algun puig o lloc elevat de la nostra terra amb la frescor de les darreres hores de la nit, a la fi d’esser a trenc d’alba al lloc escollit i gaudir de la sortida del Sol d’un nou dia. Seguidament, s’oficia l’Eucaristia en honor del nostre Sant Patró, perquè ens ajudi i protegeixi de tot mal. Després del conhort espiritual, no ens ve gens malament una berenadeta, que a aquestes hores ja no maldiu. Durant molts d’anys aquesta diada va esser organitzada pel GEM. Actualment l’organitza l’ “Arreplegada de Grups Excursionistes de Mallorca.

Marxa de Regularitat

Durant el mes d’abril de cada any, el GEM organitza l’activitat anomenada “Marxa de Regularitat”. Es tracta d’un recorregut molt llarg (30 – 35 Km.), de dificultat mitjana / alta i amb ascens opcional a qualque cim. Els participants són proveïts de una targeta de identificació que hauran de presentar als diversos controls establerts durant l’itinerari on també s’hi troben dos punts d’avituallament. No és una marxa competitiva i tots els controls disposen d’un ample termini de pas. A tots els participants que acaben la marxa se’ls fa obsequi d’un record.

Travessa Serra de Tramuntana

El GEM i la Secció de Muntanya del Club Pollença organitzen cada any durant un dels ponts del mes de desembre aquesta activitat, que també compte amb la col·laboració de la Federació Balear de Muntanyisme i la Caixa de Pollença Colònia. Els participants que hi assisteixin hauran de travessar tota la Serra en tres llargues i dures etapes que els portaran d’Andratx fins a Pollença, per més de cent quilòmetres de camins, tiranys i passos.

Neteja d'un camí de muntanya

Durant el mes de febrer (de vegades, març), es dur a terme l’edició de la jornada de neteja d’un camí de muntanya. És una activitat voluntària on a més del GEM hi participen diversos Clubs de Muntanya. A tots ens agrada trobar-nos els camins oberts i ben eixarmats. Si realment estimeu les nostres muntanyes, no deixeu que la feina la facin sempre els altres.

 

Sopar-teatre

A finals del mes de juny la Secció de Cultura del GEM organitza un sopar – teatre com a acte de cloenda de temporada. Les darreres edicions s’han duit a terme al restaurant “Sa Botiga de Buffons”. Després del sopar es recorden les activitats realitzades durant la temporada i a continuació un grup de Socis i Sòcies del GEM, dirigits per Rafel Cortès, representen l’obra de teatre escollida.